22/10/2020

Повістка про виклик до суду апеляційної інстанції

 



Момент вручення судової повістки про виклик до суду апеляційної інстанції (КАС України)

20 жовтня 2020 року Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду в рамках справи № 804/886/17, адміністративне провадження № К/9901/6674/19 (ЄДРСРУ № 92300803) досліджував питання щодо моменту вручення судової повістки про виклик до суду апеляційної інстанції по КАС України.

Обставини справи щодо несвоєчасного повідомлення учасників справи про дату, час та місце судового засідання, відсутність відомостей про вручення судової повістки, висловлення скаржником бажання взяти участь в розгляді справи однозначно свідчать про порушення судом апеляційної інстанції норм процесуального права, що за частиною третьою  статті 353 КАС  є обов`язковою підставою для скасування судового рішення з направленням справи на новий розгляд.

Так, згідно з частиною першою статті 313 Кодексу адміністративного судочинства України суд апеляційної інстанції відкладає розгляд справи в разі неявки у судове засідання учасника справи, стосовно якого немає відомостей про вручення йому судової повістки, або за його клопотанням, коли повідомлені ним причини неявки буде визнано судом поважними.

Відповідно до частини третьої  статті 126 КАС  повістка повинна бути вручена не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання, крім випадку, коли повістка вручається безпосередньо в суді.

Слід наголосити, що відповідно до п. 2 Порядку надсилання учасникам судового процесу текстів судових повісток у вигляді SMS-повідомлень, затвердженого наказом Державної судової адміністрації України від 1 червня 2013 року № 73, текст судової повістки може бути надісланий судом учаснику SMS-повідомленням лише після подання ним до суду відповідної заявки. Така заявка оформляється безпосередньо в суді або шляхом заповнення учасником форми, яка розміщена на офіційному вебпорталі судової влади України (постанова Верховного Суду від 18 березня 2020 року у справі № 704/435/19-ц (провадження № 61-21638св19, ЄДРСРУ № 88401346).

Якщо для розгляду окремих категорій справ, заяв або клопотань учасників справи цим Кодексом встановлено строк розгляду менше десяти днів, повістка має бути вручена у строк, достатній для прибуття особи до суду для участі в судовому засіданні.

Закон указує, що повістки повинні бути вручені завчасно, тобто з таким розрахунком, щоб учасники процесу мали реальну можливість з`явитися до суду.

Однак, за загальним правилом повідомлення учасників справи телефонограмою не відповідає встановленому порядку повідомлених про дату, час і місце розгляду справи. Тому відсутні визначені процесуальним законом докази належного повідомлення сторони по справі (22 квітня 2020 року Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду в рамках справи № 522/19433/17, провадження № 61-835св19, ЄДРСРУ № 88909527).

Крім того, не може вважатися доказом належного повідомлення про дату, час і місце судового засідання і оголошення у пресі про судове засідання, якщо в матеріалах справи міститься інформація адресно-довідкового підрозділу МВС України, оскільки такий порядок повідомлення розрахований на відповідача зареєстроване місце проживання (перебування), місцезнаходження чи місце роботи якого невідоме ( 29 січня 2020 року Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду в рамках справи № 635/3414/16-ц, провадження № 61-21027св1, ЄДРСРУ № 87365378).

Відповідно до частин другої та третьої статті 129 КАС учасник судового процесу повинен за допомогою електронної пошти (факсу, телефону) негайно підтвердити суду про отримання тексту повістки. Текст такого підтвердження роздруковується, а телефонне підтвердження записується відповідним працівником апарату суду, приєднується секретарем судового засідання до справи і вважається належним повідомленням учасника судового процесу про дату, час і місце судового розгляду. В такому випадку повістка вважається врученою учаснику судового процесу з моменту надходження до суду підтвердження про отримання тексту повістки.

Якщо протягом дня, наступного за днем надсилання тексту повістки, підтвердження від учасника судового процесу не надійшло, секретар судового засідання складає про це довідку, що приєднується до справи і підтверджує належне повідомлення учасника судового процесу про дату, час і місце судового розгляду. В такому випадку повістка вважається врученою з моменту складання секретарем судового засідання відповідної довідки.

Хоча….є і зворотна судова практика…

Матеріал по темі: «Особливості (не) вручення судової повістки»

 


Немає коментарів:

Дописати коментар

Підвищення кваліфікації Адвоката 2023 р.

Сертифікат підвищення кваліфікації Адвоката 2023 р.