11/07/2024

Скасування обов`язку носіння електронного засобу контролю

 


Адвокат Морозов (судовий захист)

Можливість послаблення запобіжного заходу шляхом скасування обов`язку носіння електронного засобу контролю

27 травня 2024 року Вищий антикорупційний суд в рамках справи № 991/1692/24, провадження 1-кп/991/19/24 (ЄДРСРУ №  119458052) досліджував питання щодо можливості послаблення запобіжного заходу шляхом скасування обов`язку носіння електронного засобу контролю.

Відповідно до ч. 2 ст. 131 КПК України одним із заходів забезпечення кримінального провадження, який застосовується з метою досягнення його дієвості, є запобіжний захід.

Згідно з ч. 1 ст. 177 КПК України метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання ризикам, визначеним цим Кодексом.

Ухвали слідчого судді, суду про обрання щодо підозрюваного, обвинуваченого запобіжного заходу, не пов’язаного з позбавленням волі, або запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту з покладанням на підозрюваного, обвинуваченого обов’язку носити електронний браслет підлягають негайному виконанню після їх отримання органом (підрозділом) поліції.

Порядок застосування електронних засобів контролю регламентовано ст. 195 КПК України.

Згідно ч. 1, 3, 4 цієї статті застосування електронних засобів контролю полягає у закріпленні на тілі підозрюваного пристрою, який дає змогу відслідковувати та фіксувати його місцезнаходження. Такий пристрій має бути захищений від самостійного знімання, пошкодження або іншого втручання в його роботу з метою ухилення від контролю та сигналізувати про спроби особи здійснити такі дії.

Електронні засоби контролю застосовуються в порядку, встановленому Міністерством внутрішніх справ України.

Згідно пунктів 3, 4 розділу І Порядку застосування електронних засобів контролю, затвердженого наказом МВС України 08.06.2017 № 480 (надалі - Порядок) застосування електронних засобів контролю полягає в закріпленні на тілі підозрюваного електронного браслета, який дає змогу відстежувати та фіксувати його місцезнаходження. Не допускається застосування електронних засобів контролю, які спричиняють значні незручності в їх носінні або можуть становити небезпеку для життя та здоров`я особи, яка їх використовує. Метою застосування електронних засобів контролю є забезпечення виконання обов`язків, що покладаються на підозрюваного ухвалою слідчого судді про застосування запобіжного заходу, не пов`язаного з позбавленням волі або у вигляді домашнього арешту.

Підпунктом 4 пункту 5 розділу ІІ Порядку визначено, що поліцейський, який виконує ухвалу суду, зобов`язаний закріпити на тілі підозрюваного, обвинуваченого електронний браслет, дотримуючись при цьому відповідних правил, зокрема: електронний браслет закріплюється на тілі підозрюваного в найвужчому місці гомілки або зап`ястя так, щоб не допустити суттєвого порушення нормального укладу життя особи, уникнути значних незручностей під час його носіння.

…отже враховуючи медичні документи щодо виявлення захворювання у підозрюваного/обвинуваченого, яке викликано тривалим носінням електронного засобу контролю, суд з метою збереження співмірності цілей кримінального провадження та прав обвинуваченого, дійшов висновку про можливість послаблення запобіжного заходу, застосованого до обвинуваченого шляхом скасування обов`язку носіння електронного засобу контролю. Дотримуючись балансу між заподіянням шкоди здоров`ю обвинуваченого та меті покладеного обов`язку, суд вважає, що за вказаних обставин необхідно віддати перевагу правам обвинуваченого з урахуванням внесеної застави та іншим покладеним обов`язкам, які здатні компенсувати існуючий ризик переховування.

ВИСНОВОК: Отже, один із можливих засобів скасування обов`язку носіння електронного засобу контролю для обвинуваченого є небезпека для життя та здоров`я особи, яка його використовує.

 

 

 
Матеріал по темі: «Оскарження запобіжного заходу прийнятого за відсутності підозрюваного»
 
«Підстави для зменшення суми застави у кримінальних провадженнях»
 


Немає коментарів:

Дописати коментар

Підвищення кваліфікації Адвоката 2024