23/05/2022

Як повернутися в Україну з домашніми тваринами?

 


Держпродспоживслужба надала вичерпні роз’яснення щодо того як повернутися в Україну з домашніми тваринами

Як повернутися в Україну з домашніми тваринами: розповідає Держпродспоживслужба.

Вимоги щодо ввезення на митну територію України домашніх тварин, призначених для некомерційного переміщення, встановлені главою 24 Вимог щодо ввезення на митну територію України живих тварин та їхнього репродуктивного матеріалу, затверджених наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 16.11.2018 N 553, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 04.04.2019 за N 346/33317.

Найголовніше правило живі тварини повинні бути ідентифікованими, а поводження з живими тваринами перед завантаженням, під час завантаження та транспортування має відповідати вимогам законодавства України про благополуччя тварин або еквівалентним вимогам!!!

До ввезення на митну територію України допускаються клінічно здорові домашні тварини (собаки (Canis lupus familiaris), коти (Felis silvestris catus), тхори (фретки) (Mustela putorius furo), безхребетні (за винятком бджіл, джмелів, молюсків і ракоподібних), декоративні гідробіонти, амфібії, рептилії, птахи (за винятком свійської птиці), гризуни та кролі (за винятком гризунів та кролів, призначених для виробництва харчових продуктів), призначені для некомерційного переміщення, які супроводжуються і знаходяться під відповідальністю їх власника або уповноваженої особи.

Зразок міжнародного сертифіката для ввезення (пересилання) на митну територію України собак, котів та тхорів, призначених для некомерційного переміщення, оприлюднено на офіційному сайті Держпродспоживслужби за посиланням.

Правила переміщення домашніх тварин (коти, собаки, фрески) з документами:

  • тварина ідентифікована за допомогою мікрочіпу;
  • тварина вакцинована від сказу (щеплення діє) ;
  • тварина має актуальний результат серологічного тесту для визначення антитіл до збудника сказу;
  • тварина має дійсний паспорт Європейського зразка або сертифікат про стан здоров’я, видається ветеринарними установами Держпродспоживслужби.

Тимчасово впроваджені правила переміщення домашніх тварин в супроводі їх власників або опікунів (уповноважених осіб) тварин продовжують діяти для тимчасово переміщених осіб, які не можуть повністю виконати вимоги ЄС.

Проте, враховуючи діючий в Україні воєнний стан, повернення домашніх тварин в Україну у супроводі їх власників, які вибули з України починаючи з 24 лютого, можливе за умови супроводу документами, виданими в країнах-членах ЄС, які підтверджують належну ідентифікацію тварин, а також наявність профілактичного щеплення проти сказу (відповідно до умов тимчасових процедур щодо переміщення домашніх тварин до ЄС, розміщених за посиланням).

 

Матеріал по темі: «Спори з Держпродспоживслужбою: ідентифікація особи постачальника продукції»

 



Теги: Держпродспоживслужба, Державна службу України з питань безпечності харчових продуктів, домашня тварина, собака, пересічення кордону, документи на тварину, ЄС, Адвокат Морозов

 


Немає коментарів:

Дописати коментар

Підвищення кваліфікації Адвоката 2023 р.

Сертифікат підвищення кваліфікації Адвоката 2023 р.