12/10/2018

Касовий чек при повернені товарів неналежної якості


Адвокат Морозов (судовий захист)



10 жовтня 2018 року Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду в рамках справи № 362/2159/15-ц, провадження № 61-28712св18 (ЄДРСРУ № 77037278) досліджував питання належності доказів при судовому оскарженні угоди про придбання товарів неналежної якості за договором роздрібної купівлі-продажу.

Відповідно до частин 1 та 3 статті 698 ЦК України за договором роздрібної купівлі-продажу продавець, який здійснює підприємницьку діяльність з продажу товару, зобов'язується передати покупцеві товар, що звичайно призначається для особистого, домашнього або іншого використання, не пов'язаного з підприємницькою діяльністю, а покупець зобов'язується прийняти товар і оплатити його. До відносин за договором роздрібної купівлі-продажу з участю покупця-фізичної особи, не врегульованих цим Кодексом, застосовується законодавство про захист прав споживачів.

(!!!) Тлумачення статті частини 3 статті 698 ЦК України дозволяє зробити висновок, що: законодавець встановив пріоритет ЦК України в регулюванні договору роздрібної купівлі-продажу; у випадку відсутності регулювання на рівні ЦК України застосовується законодавство про захист прав споживачів.
У пункті 7 статті 1 Закону України «Про захист прав споживачів» передбачено, що договір - усний чи письмовий правочин між споживачем і продавцем (виконавцем) про якість, терміни, ціну та інші умови, за яких реалізується продукція. Підтвердження вчинення усного правочину оформляється квитанцією, товарним чи касовим чеком, квитком, талоном або іншими документами (далі - розрахунковий документ).

Під час продажу товару продавець зобов'язаний видати споживачеві розрахунковий документ встановленої форми, що засвідчує факт купівлі, з позначкою про дату продажу (абзац 2 частини одинадцятої статті 8 Закону України «Про захист прав споживачів»).

Необхідно підкреслити, що відповідно до ч.1 Розділу 2 Положення про форму та зміст розрахункових документів затвердженого Наказом Міністерства фінансів України від 21.01.2016 р. за  № 13 «Фіскальний касовий чек на товари (послуги) - розрахунковий документ, надрукований реєстратором розрахункових операцій при проведенні розрахунків за продані товари (надані послуги)».
Більш детальні вимоги до касового чеку викладені у 2 Розділі вищевказаного Положення.

(!!!) Обов'язок доведення належної якості проданого товару і обов'язок належного оформлення претензії покупця щодо недоліків цього товару та проведення в необхідних випадках перевірки якості товару із забезпеченням права споживача взяти участь у такій перевірці законом покладено на продавця (ст. 1209 ЦК України, ст. 8 Закону України «Про захист прав споживачів»).

Однак, згідно частини першої статті 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Встановивши, що позивачем не доведено існування будь-яких зобов'язальних правовідносин між ним та «продавцем», суд зробив обґрунтований висновок про відмову у задоволенні позову.

ВИСНОВОК: В разі відсутності цивільно – правової угоди роздрібної купівлі-продажу товарів, вирішальну силу має розрахунковий документ (квитанція, товарний чи касовий чек, квиток, талон і т.і.), який буде єдиним й належним доказом в судовому процесі з недобросовісним продавцем.



Теги: розрахунковий документ, касовий чек, товарний чек, повернення товару, повернення грошей, товар неналежної якості, товар з істотними недоліками, судова практика, Адвокат Морозов

Немає коментарів:

Дописати коментар

Підвищення кваліфікації Адвоката 2023 р.

Сертифікат підвищення кваліфікації Адвоката 2023 р.